OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747401
Menu
15596
Horizontal Image Area
75935

Πώς να διαλέξω έναν "καλό" ψυχολόγο;

Η απόφαση να επισκεφτείτε ένα Ψυχολόγο είναι μία γενναία απόφαση, καθώς δείχνει μία διάθεση να ζητήσετε βοήθεια ώστε να επιλύσετε δυσκολίες και προβλήματα και να εξερευνήσετε τον εαυτό σας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο Ψυχολόγος τον οποίο θα επισκεφτείτε να είναι ικανός να σας προσφέρει αυτή τη βοήθεια με κατανόηση και επαγγελματισμό. Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για τα κριτήρια τα οποία χρειάζεται να έχετε στο μυαλό σας στην αναζήτηση του κατάλληλου ειδικού για εσάς.

Το πρώτο κριτήριο για να ξεκινήσετε συνεργασία με ένα Ψυχολόγο είναι να γνωρίζετε ότι είναι ένας αληθινός επαγγελματίας του χώρου κατηρτισμένος και πιστοποιημένος. Έτσι, χρειάζεται να επιβεβαιώσετε ότι ο Ψυχολόγος σας κατέχει πτυχίο Ψυχολογίας και Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος καθώς στη χώρα μας μόνο η Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος κατοχυρώνει τόσο την άσκηση του επαγγέλματος όσο και την χρήση του τίτλου του ψυχολόγου.

Horizontal Image Area
74623

Επίσης, είναι πολύ χρήσιμο ο Ψυχολόγος σας να έχει προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές ή/και διδακτορικές σπουδές στο αντικείμενο της Ψυχολογίας, έχοντας στην κατοχή του τίτλους επιπέδου Master (Master of Arts  (ΜΑ) ή Master of Science (MSc) ή/και PhD (Doctor of Philosophy). Με αυτά τα κριτήρια διασφαλίζετε ότι απευθύνεστε σε έναν επαγγελματία με εμβριθείς γνώσεις για την επιστήμη της Ψυχολογίας.

Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί (π.χ. Ψυχανάλυση, Γνωσιακός-Συμπεριφορισμός κτλ) και να συμφωνείτε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση ταιριάζει σε εσάς. Δείτε εδώ περισσότερα για τις προσεγγίσεις. Επιπρόσθετα, χρειάζεται να ενημερωθείτε σχετικά με τους επαγγελματικούς συλλόγους που ανήκει ο Ψυχολόγος σας, καθώς η συνεργασία με αυτούς διασφαλίζει την δεοντολογική άσκηση του επαγγέλματος εκ μέρους του, αλλά και τη δυνατότητα να απευθυνθείτε εσείς στους συλλόγους αυτούς αν χρειαστείτε βοήθεια στο μέλλον.

Επιπλέον, αξίζει να ρωτήσετε τον ψυχολόγο σας αν ο ίδιος έχει κάνει προσωπική ψυχοθεραπεία και αν χρησιμοποιεί (τακτικά ή περιστασιακά) εποπτεία. Αυτά τα στοιχεία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν ο ειδικός που βλέπετε έχει όχι μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις αλλά και βιωματική εμπειρία στο αντικείμενο του, όπως επίσης αν γνωρίζει τα όρια του και μπορεί να ζητήσει βοήθεια από άλλους επαγγελματίες προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός στη δουλειά του. Επίσης, είναι καλό να μάθετε αν έχει εμπειρία ως προς το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε εσείς.

Τέλος, να θυμάστε ότι είναι πολύ σημαντικό τόσο εσείς να επικοινωνήσετε όλες τις απορίες κι ερωτήσεις σας στο Ψυχολόγο σας, όσο και δική του υποχρέωση να σας ενημερώσει για το θεραπευτικό συμβόλαιο (σε γραπτή ή προφορική μορφή). Το θεραπευτικό συμβόλαιο αποτελεί την συμφωνία σας για την θεραπευτική διαδικασία και οφείλει να διευκρινίζει όλα τα κριτήρια που αναφέραμε και να σας ενημερώνει ξεκάθαρα για τα θεραπευτικά όρια (πχ. τι συμβαίνει με τη διασφάλιση του απορρήτου σας, ποια είναι η πολιτική ακυρώσεων των συνεδριών, ποια είναι η συχνότητα των συνεδριών, οι τυπικές τιμές ανά συνεδρία και άλλα).

Αφού διασφαλίσετε για τον εαυτό σας ότι έχετε βρει τον ειδικό που πληρεί όλα τα κριτήρια που θα σας διασφαλίσουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, το τελευταίο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε εμπράκτως ότι αυτός ο ψυχολόγος «σας ταιριάζει». Δηλαδή, σας εμπνέει εμπιστοσύνη κι ασφάλεια σαν άνθρωπος και μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί του μία πολύ καλή θεραπευτική σχέση.

Πάρτε το χρόνο σας, κάντε καλά την έρευνα σας και μη φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις!

Είναι καλό να θυμόμαστε ότι στον κλάδο της Ψυχολογίας, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, δεν είναι ίδιοι όλοι οι επαγγελματίες και κάποιοι από αυτούς μπορεί να μην είναι βοηθητικοί για μας!

Vertical Image Area
76144

 

Διαβάστε ακόμα...

Ψυχοθεραπευτικές Προσεγγίσεις

Χρειάζομαι Ψυχίατρο ή Ψυχολόγο;

"Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω Ψυχολόγος"

Footer
15601

Γεια σας είμαι η Έλενα [x]

Δεν είμαι online αυτή τη στιγμή ... Αλλά μπορείτε να αφήσετε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν !

  • {{chat.actualmessage}}