OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2747401
Menu
15596
Horizontal Image Area
81946

Πως να βοηθήσω τους άλλους

Πολλοί άνθρωποι διερωτώνται αν μπορούν να αλλάξουν τους άλλους, να τους επηρεάσουν ή να τους βοηθήσουν. Η αλήθεια είναι ότι ο μόνος σταθερός τρόπος για να επιφέρουμε αλλαγές στις ζωές άλλων ανθρώπων, είναι το πρότυπο που δίνουμε σε αυτούς με βάση το ποιοι είμαστε. Το πως εμείς πράττουμε και ζούμε μπορεί να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τους άλλους. Σήμερα λοιπόν θα δούμε τα χαρακτηριστικά των ατόμων που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στις ζωές των άλλων.

Κατ’ αρχήν, οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία ξεκάθαρη ταυτότητα. Δηλαδή ξέρουν ποιοι είναι, τι μπορούν να γίνουν, τι θέλουν από τη ζωή και τι είναι σημαντικό. Ξέρουν ποιες είναι οι προτεραιότητες τους αλλά μπορούν να επανεξετάζουν τους στόχους τους και προσπαθούν να ζουν σύμφωνα με τα δικά τους θέλω και πιστεύω.

Σέβονται και εκτιμούν τους εαυτούς τους. Επειδή έχουν συναίσθηση της αξίας και της δύναμης τους μπορούν να προσφέρουν αγάπη και βοήθεια και δέχονται βοήθεια από τους άλλους χωρίς να απομονώνουν τον εαυτό τους.

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν την δύναμη τους. Νιώθουν επαρκείς και επιτρέπουν στους άλλους να αισθάνονται δυνατοί κοντά τους, χωρίς να έχουν την ανάγκη να μειώσουν τους άλλους για να νιώσουν ισχύ.

Horizontal Image Area
81947

Είναι δεκτικοί στην αλλαγή, καθώς επιδεικνύουν προθυμία και θάρρος να αφήσουν την ασφάλεια του γνωστού και να μην συμβιβαστούν με το λίγο.

Είναι ικανοί να ανέχονται την αμφιβολία. Καθώς η ανάπτυξη του ατόμου σχετίζεται με το να αφήσει το οικείο και να μπει στην περιοχή του αγνώστου, τα άτομα αυτά αποδέχονται την ύπαρξη της αμφιβολίας στις ζωές τους. Σταδιακά αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και συνειδητοποιούν ότι είναι άξια εμπιστοσύνης.

Επίσης, αισθάνονται ζωντανοί και οι επιλογές τους αφορούν στη ζωή. Είναι δηλαδή αφοσιωμένοι στο να ζουν ολοκληρωτικά και έχουν μία ενεργό στάση προς τη ζωή. Δεν επιτρέπουν στα γεγονότα να τους διαμορφώσουν και δεν συμβιβάζονται με την απλή ύπαρξη.

Είναι αυθεντικοί, τίμιοι και ειλικρινείς. Δε ζουν με προσχήματα, δεν κρύβονται πίσω από μάσκες και προσωπεία. Είναι αυτό που σκέφτονται και αισθάνονται. Είναι πρόθυμοι να αποκαλύψουν τον εαυτό τους στα άτομα που έχουν οι ίδιοι επιλέξει.

Έχουν αίσθηση του χιούμορ, βλέποντας τα γεγονότα της ζωής από όλες τις πλευρές τους. Το χιούμορ τους βοηθάει να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα και τις ατέλειες τους με παραγωγικό τρόπο.

Ακόμη, κάνουν λάθη και παραμένουν πρόθυμοι να τα παραδεχτούν. Οι άνθρωποι αυτοί μαθαίνουν από τα λάθη τους αλλά δεν κατακλύζονται από αβάσταχτες ενοχές γι’ αυτά.

Γενικά ζουν στο παρόν και καθώς είναι ανοιχτοί στη συναισθηματική εμπειρία τους, μπορούν να μοιράζονται με τους άλλους τον πόνο και τη χαρά. Δεν καθηλώνονται στο παρελθόν και δεν ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον.

Επεκτείνουν την επίγνωση τους για τον εαυτό και τους άλλους συνειδητοποιώντας ότι η περισσότερη επίγνωση δίνει περισσότερη ελευθερία. Σχεδιάζουν και εφαρμόζουν κάθε φορά ρεαλιστικούς στόχους.

Εκτιμούν την επιρροή της κουλτούρας. Δηλαδή γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζονται από την κουλτούρα τους και σέβονται τις διαφορετικές κουλτούρες. Συνειδητοποιούν και ευαισθητοποιούνται από τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την κοινωνική τάξη, τη φυλή και το φύλο.

Επιπρόσθετα, επινοούν εκ νέου τον εαυτό τους. Παίρνουν αποφάσεις για το άτομο που θέλουν να γίνουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν ξανά σημαντικές σχέσεις με άλλους.

Κάνουν επιλογές που διαμορφώνουν τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι έχουν επίγνωση των προηγούμενων αποφάσεων τους για τον εαυτό τους, τους άλλους και τον κόσμο. Συνεχώς αξιολογούν τον εαυτό τους χωρίς να εγκλωβίζονται από προηγούμενες αποφάσεις και επαινώντας τον εαυτό όπου χρειάζεται.

Ενδιαφέρονται ειλικρινά για το καλό των άλλων. Έχουν ενδιαφέρον, σεβασμό, εμπιστοσύνη και εκτίμηση για τους ανθρώπους και βοηθούν κι άλλους στη ζωή τους να μείνουν ανοιχτοί στην ανάπτυξη.

Στη δουλειά τους αφοσιώνονται και αντλούν νόημα από αυτή. Αποδέχονται τις ανταμοιβές που επιφέρει η εργασία τους αλλά δεν εξαρτώνται μόνο από αυτή για να νιώσουν πλήρης. Έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα που τους δίνουν ένα σκοπό στη ζωή.

Τέλος, είναι σε θέση να θέτουν όρια. Φροντίζουν τον εαυτό τους και ξέρουν να λένε «όχι» κρατώντας μία ισορροπία στη ζωή τους.

Καλό είναι λοιπόν να θυμόμαστε πάντα πως για να επηρεάσουμε, να εμπνεύσουμε, να κατευθύνουμε και να βοηθήσουμε άλλους χρειάζεται να εφαρμόζουμε την φράση του Γκάντι: «Γίνε η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο

Πηγές: Corey G., Θεωρία και Πρακτική της Συμβουλευτικής και της Ψυχοθεραπείας, Εκδόσεις Έλλην, 2005.

Vertical Image Area
81948

 

Διαβάστε ακόμα...

Πώς να επιλέξω έναν "καλό" Ψυχολόγο;

Γιατί φοβόμαστε την μοναξιά;

Τι είναι το άγχος

Footer
15601

Γεια σας είμαι η Έλενα [x]

Δεν είμαι online αυτή τη στιγμή ... Αλλά μπορείτε να αφήσετε το μήνυμα σας και θα σας απαντήσω το συντομότερο δυνατόν !

  • {{chat.actualmessage}}